Sallys valpar

Sallys valpar

Sally skall få valpar

Här skall ni få följa mig och mina valpar.

Imorgon!

Valparna är här!Skapad av fia fre, maj 14, 2010 00:48:33
Mycket hjälpsam Bob. Nu vet ni att han bla.a kan gräva, och äta upp trädgårdsväxter.
Tror att det är Tico som har gjort ett mycket fint hål i grusgången...


Imorgon får ni dom, men idag har dom grävt i trädgården! Jag har aldrig grävt så mycket, men mina ungar, vilka små mingrävare dom är! Farligt är det, mattes spade är stor och tung och vass. Men det gick bra även om kanske lite långsammare än vanligt. Dessutolm var matte tvungen att ta täta pauser och gosa och klämma på valparna, lite separationsångesta tror jag ;-)
Ok, lite att tänka på...

Veterinärbesök: vid 12 veckor, alltså om fyra fem veckor, boka tid nu om ni inte redan gjort det, avmaska valpen dagen innan (apoteket eller vetten vet lämpligt medel).

Försäkring: Må så vara att en valp inte är så dyr i inköp, men nu är ni i princip guden. Om hunden blir skadad eller bli allvarligt sjuk, så är det svinaktigt dyrt, veterinärkostnaden för en skadad hund kan vara många gånger hundens pris, så skaffa en bra försäkring, det är oftast inte så dyrt, kanske en tusenlapp om året eller så. Nu har ni hela ansvaret för att liv på en familjemedlem som sjukvården inte täcker.

Valpkurs: Anmäl er till en. Även om man har haft hund innan, så är inte valpkursen till för hundens skull, utan för din skull. Du kan diskutera, du kommer igång med uppfostran och blir peppad att träna valpen, du kan ställa alla frågor. Och din valp kommer att älska det. Gårdshunden gör allt för att göra dig till lags, om du får den att fatta vad du vill att den skall göra ;-) Fortsätter du med andra kurser efter så kommer du att se hur lättlärd den är, om det så är kantarellsök, blodspår, agility eller lydnad, den kommer att gilla det.
Matte har skrivit om inkallning innan. Viktigt tycker hon, eftersom jag alltid är lös. Tro inte att hundgodis är till ondo. Det gäller inte att få hunden att lyda för att du har godis, det gäller att få hunden att komma av en ren reaktion. Utan att den skall hinna tänka efter att den där hunden/det där rådjuret var mycket roligare att jaga.
Jag var kräsen som valp, mette fick gå med slemmiga små korv och ostkuber i en påse i fickan. Men kan en valp komma på inkallning, sitt, ligg, så är den oftast duktigast på kursen.

Rumsrenhet: En valp på 8 veckor kan inte hålla sig många sekunder. När den har vaknat, ätit, lekt, ja då är det dags att ta ut den. Alltså alltid sånär som när den sover ;-) Straffa den inte om det händer en olycka inomhus. För det lär det göra. Flera ggr varje dag. Lyft ut den och beröm om den gör ifrån sig ute. Tänk på det där med att den inte gärna pinkar där den sover, om man löser det med en bur, en korg eller något, ja det gör man som man vill.
I "tonåren" allstå runt halvåret, kan dom komma in i en testperiod, kanske dom börjar pinka inomhus igen.
Se upp för dominansbeteenden, särskilt ni som har barn, tolerera inte ridande, morrande eller minsta aggresiva eller dominerande beteende när dom kommer upp i den åldern.
Allt sådant här kan ni får hjälp med på kurser om ni t.ex går en grundlydnadskurs efter valpkursen. Alla hundar är olika, vi har aldrig haft problem med någon dominant hund även om jag var vildast i kullen, och matte var lite orolig, men det är mer tur eller otur hur det blir. Och tikar är oftas lite måna om familjen och mjukare medans hanar vill ha rangordnig och är lite coolare i sättet.
Däremot har dom haft problem med alla hundars rumsrenhet när dom kommit upp i tonåren, en Grand danois stor som en shetlansponny som pissar inne är ingen rolig syn. Inga oskysyldiga små pölar där inte ;-)

Kloklippning: Vanlig människonagelklippare duger. Klipp uppifårn underifrån, inte från sidorna. Klipp ofta och lite, särskilt om ni är osäkra. Hundar är väldigt rädd om sina tassar, och klor, men PJÅSKA INTE! Om dom piper och skriker, låtsas som ingenting. Det kan räcka med att ge upp en gång, eller ojja sig, så lär sig hunden genast att detta måste ju vara något riktigt hemskt så som husse/matte beter sig. Bästa funkar det om man är två, och har hittat något som hunden tycker är riktigt mumsigt, för varje klo, genast efter klippet, får valpen en godis. Då får valpen bra associationer till kloklippning. Minst varannan vecka behövs klorna klippas.

Kastrering: Matte tycker att alla hanhundar skall kastreras. Ni slipper eventuellt pink inomhus, hanhundar som ylar hela natten/springer bort/matvägrar om det finns löptikar i grannskapet. Husse hade en gång en hanhund som kände löptikslukt på över an mils avstånd. Inte kul...
Inte är det så dyrt med kastrering heller.

Uppföljning: Ok, det här känns mest som blaha, vi skulle aldrig sälja valpar till er om vi inte litade på er. Jag är helt övertygad om att det här fixar ni bra. Är det något som ni undrar över och vi kan hjälpa till, även om vi verkligen inte är några experter, så är det bara att höra av er.
Vi räknar bloggen som så gott som avslutad, men visst vore det roligt att kunna lägga upp foton som ni förhoppningsvis skickar ibland. Framförallt det närmaste, och sedan när valparna börjar bli vuxna. Matte kommer säkert att maila er och fråga efter foton, men känn inget tvång, men även för er vore det kanske trevligt att få se erans valps kullsyskon..?
Till våran stora glädje får vi behålla en valp en vecka extra, så det blir inte en så stor chock för oss att bli valplösa. Vi skall gosa och skämma bort den här lilla valpisen på ett sätt som inte är möjligt med sex valpar. Och det hoppas jag att ni kommer att göra med era nya små familjemedlemmar. I många många år framöver.
  • Kommentarer(0)

Fill in only if you are not real

Följande XHTML-taggar är tillåtna: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS-mallar och Javascript är inte tillåtna.